Monday, February 28, 2011

Buat bootable windows xp termasuk driver sata(khusus untuk hard disk sata)

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia.Untuk kali ni,aku nak bercakap mengenai masalah Hard Disk sata yang gagal menerima sistem operasai windows xp.Mungkin ramai yang tidak tahu apakah jenis hard disk yang digunakan didalam laptop mereka.Untuk hard disk biasanya mempunyai dua iaitu SATA dan juga IDE.Bagi yang menggunakan hard disk IDE,tidak menjadi masalah,tetapi bagi SATA memang akan menjadi masalah apabila hendak memformat windows baru,ini hanya berlaku pada sistem operasi windows xp sahaja.Untuk windows vista dan windows 7,ianya tidak menjadi masalah.

Baiklah,bagi pengguna hard disk sata,untuk menggunakan sistem operasi windows xp,aku ada jalan penyelesaiannya.So jangan bimbang la k...untuk itu,korang perlulah menambah driver sata didalam DC windows xp korang.first korang copy dulu windows yang asal tu ke dalam bentuk biasa sahaja(bukan dalam bentuk iso),kemudian ikut langkah kat bawah ni..

1.Download software Nlite klik sini

2.Setelah selesai download,instal macam biasa.kemudian buka nlite (double click)
 3.Klik next

4.Pilih tempat windows yang telah sedia disalin pada awal tadi


5.Klik OK


6.Setelah itu,klik next


7.Kemudian klik next lagi


8.Kemudian,pilih task seperti yang di tunjukkan seperti dibawah


9.Kemudian klik next


10.Tekan insert,selepas itu pilih driver sata (Anda mesti download sata driver mengikut model laptop terlebih dahulu)


11.pilih single driver


12.pilih seperti gambar diatas, (satu sahaja) kemudian tekan open



13.Selepas itu,tekan textmode driver,dan pilih kesemua driver di dalam kotak..(ctrl + A) dan tekan OK.


14.Kemudian tekan next
15.Klik 'Yes' pada peringkat ini anda boleh la memasukkan CD kosong.Jangan sesekali menggunakan DVD


16.Bila siap,tekan next


17.Setelah itu,pilih Direct burn,pilih juga lowest burn speed serta verify(optional),jika setelah CD dimasukkan tetapi masih menunjukkan no media,klik ikon refresh.



18.Kemudian klik Burn

 19.klik yes


20.Sila tunggu proses Burn ini.


21.Setelah proses burn tamat klik next


22.Sekarang klik finish.Semuanya selesai dan boleh la korang gunakan CD ini untuk format laptop korang.Ia juga sesuai untuk semua laptop yang menggunakan hard disk IDE.

Korang jugak boleh dapatkan CD yang telah siap dengan aku....just pesan je kat komen dibawah.....


Sumber:komku.blogspot.com

Sunday, February 20, 2011

Cara mengecilkan saiz fail

Antara perisian yang dapat mengecilkan saiz fail adalah seperti Winzip, Winrar, dan lain-lain.Kali ini saya ingin menunjukkan satu perisian yang percuma dan setanding dengan senarai di atas.Memperkenalkan 7Zip.


Buka senarai file yang anda ingin kecilkan. Tekan butang tetikus sebelah kanan dan klik menu 7-zip -> Add to "Index Quran.zip".



Selepas itu program 7-zip akan cuba memproses file tersebut.




Dan akhirnya anda akan dapati fail tersebut telah dikecilkan dari 2,772 kb kepada 693 kb sahaja. Anda boleh hantarkan fail ini melalui email dengan kadar lebih cepat berbanding saiz asal.

Selamat mencuba!

Friday, February 18, 2011

Sembunyikan Hardisk @ Partitions Komputer Anda

Pada kali ini saya akan berkongsi salah satu cara untuk menyembunyikan partitions hardisk komputer anda.Cara ini sesuai bagi mereka yang mempunyai data-data penting / cerita sex / gambar sex / data peribadi supaya hilang dari pandangan orang lain atau jika komputer tersebut mempunyai pengguna yang ramai.
Sebelum ini saya menggunakan software Microsoft PowerToys iaitu Tweak UI.Software ini memang senang digunakan dan percuma.Namun begitu tidak semua operating system boleh digunakan.Apa yang perlu anda lakukan hanya download software tersebut dan install ( klik pada Agree dan Next untuk meneruskan proses install sehingga selesai.Selepas itu klik pada Start menu,All Program,PowerToys for Windows XP dan klik pada Tweak UI.Satu screen akan keluar seperti gambarajah dibawah.Klik pada My Computer,Drivers dan buang tip pada partiton yang anda ingin hidden.Akhir sekali klik pada Apply.

Jika anda mengalami masalah untuk menggunakan software diatas.Anda boleh menggunakan salah satu software dibawah.Jika ada masalah dengan software ini boleh hubungi saya atau tinggalkan komen
  1. http://www.truecrypt.org/
  2. http://www.partition-tool.com/

Masalah Driver Laptop Compaq Presario


Adakah anda seorang pengguna laptop compac atau HP?jika ya,semasa anda membeli laptop tersebut,saya percaya anda tidak diberikan CD software seperti mana laptop Acer yang sememangnya akan diberikan semasa membeli laptop.Ini amat menyusahkan anda semasa hendak melakukan proses format sekiranya berlaku apa-apa pada system operasai windows.Tapi tak apa kerana driver bagi pengguna laptop Compaq Presario boleh download driver di lamaweb rasmi Compaq.Klik disini untuk senarai driver laptop model Compaq Presario.
.Ada yang mengatakan Salah satu penyebab mengapa tidak dibekalka adalah “pihak pengeluar ingin mengurangkan kos”.
Laptop Compaq Presario juga dikatakan mempunyai security dalam BIOS yang menghalang pengguna install Windows lanun ( cetak rompak ) . Kesahihan cerita ini tidak dapat saya sahkan.

Hati-Hati Password CMOS Laptop Acer

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua peminat komputer.
Sekarang saya ingin kongsi satu masalah mengenai Laptop Acer (tidak semua model ) atau pun mungkin akan terjadi kepada laptop jenama lain.Ramai yang tidak tahu  bagaimana hendak clear / hapuskan password BIOS . Samada anda pernah create atau tidak pernah create password BIOS.Perlu anda tahu,apabila sistem BIOS di setkan password,maka apabila kita hendak format atau apa-apa sahaja yang berkenaan dengan BIOS,ia akan menyekat program itu.jadi jika anda terlupa passwordnya,maka amat menyusahkan la.Lagi-lagi bagi pengguna LAPTOP & NOTEBOOK.

e-bar-dt


Jadi Cara untuk hilangkan password BIOS adalah dengan menggunakan jumper yang disediakan atau cabut bateri CMOS untuk beberapa saat dan pasang kembali.


battery-cmos
Bagi  komputer desktop memang mudah.Bagi laptop atau notebook tidak ada jalan mudah melainkan cuba buka chasing laptop tersebut ( memang agak susah ) dan carik bateri memori dan cabut untuk beberapa saat selepas itu,pasang ianya kembali.
Masalah ini mungkin bepunca dari software yang dibekal oleh Acer iaitu Empowering Technology . Utiliti ini membolehkan user create / buat password BIOS tanpa memasuki BIOS.So pada pendapat saya remove sahaja software utiliti untuk lebih selamat.

Thursday, February 17, 2011

Software yang mungkin diperlukan dalam setiap komputer

TOOLS PILIHAN


Icon Viewer

PDF to Word Converter (full version)

Free PDF Creator

Mengetahui nilai Hexa suatu warna

FLV Player

MP4 Player

Pengunci Folder

Hide shortcut di desktop ketika cursor mouse kebawah

Buka tutup Tray CD / DVD dengan klik mouse

Enable/ disable USB disk (storage)

Disable aplikasi tertentu

Pengunci Keyboard

Mengambil driver hardware komputer

Reset windows Administrator Password

Download gamehouse percuma


Installernya boleh didownload pada link di bawah ini.

Untuk mengextract, tempatkan file yang telah didownload di dalam satu folder/directory kemudian doble klik file gamehouse.part1, tunggu beberapa saat..hingga muncul file setup.exe
jalankan file setup.exe untuk memulai proses instalasi..
isikan password ini ketika diminta :  79208609-FD44-4865-AE2B-784FDF31212C

Wednesday, February 16, 2011

Uji kepantasan menaip anda


Kepada korang yang bercita-cita untuk menjadi kerani,jurutaip,pegawai bank atau ape-ape je la yang terlibat dengan kerja-kerja menaip ni,jom uji tahap ketangkasan menaip anda....

Tu pon kalau berani la..hahahahahahahah...jom semua...lepas tu komen la kat bawah ni k.Klik link ni Klik

Free download windows 7 full version


Lagi berkenaan windows 7.Kepada korang yang mempunyai internet berkelajuan tinggi serta tiada limit,boleh la mendownloadnya sendiri dengan meminta linknya dengan aku.Klau malas,boleh la meminta DVD yang telah siap dengan aku.

Dapatkan windows 7 korang dengan selengkapnya. Disertakan tutorial bagaimana untuk menjadikannya kepada 4 versi walaupun korang memuat turun hanya satu windows!
Download - Direct Link

x86 / 32-Bit
Home Premium
Professional
Enterprice

x64 / 64-Bit
Home Premium
Professional
Enterprice


Selepas korang selesai download, korang boleh jadikan windows kepada 4 versi (Professional, Ultimate, Home , Business). Sila rujuk pada aku bagaimana untuk menjadikan windows korang kepada 4 versi. Sebarang soalan sila komen ya. TQ

Perbezaan windows 32 bit dan 64 bit





Merujuk kepada bagaimana CPU tangani maklumat (data types and addresses). Maksimum memori untuk Windows 32bit ialah 3.12Gb manakala Windows 64bit lebih dari 4 Gb. Ini bermakna Windows 64bit lebih baik prestasinya dan kawalan memorinya lebih baik dari 32bit.


Kelebihan 64bit

 - Dengan Windows 32bit, maksimum memori adalah 3.12(XP,Vista)/4(Win7).
Windows 64bit adalah lebih dr 4Gb, boleh upgrad RAM kepada 8 - 16 kemudian.
- Lebih baik dan effisyen dalam kawalan memori.
- Lebih respon apabila menjalankan pelbagai program serentak pd masa yg sama dan switch mereka dgn kerap.

Adakah boleh untuk upgrade dr 32bit ke 64bit?

 Semestinya tidak boleh.Sebabnya jika pengguna menggunakan OS 32bit, maka hanya boleh upgrade kpd OS 32bit sahaja. Sama juga spt Os 64bit.
Jika pengguna ingin menukar dr 32bit kpd 64bit, maka ... format semula HDD.
(sebelum tu backup dulu data2 penting kat pendrive ke,external HD ke...)

Perlu ingat, driver pon berlainan. Pengguna xboleh install driver 32bit untuk 64bit.
Cari driver dengan elok. Sememangnya driver 32bit direka untuk menampung keperluan Os 32bit.

Bolehkah saya menjalankan program 32bit keatas OS 64bit?

Boleh. Kebanyakkan program yg direka untuk siri 32bit boleh dijalankan keatas 64bit.

Sunday, February 13, 2011

Bahaya Contact Lencs


Pada zaman teknologi kini,ramai yang telah bertukar dari pemakaian kaca mata yang berbingkai kepada kontek lens.Kontek lens ialah sejenis gentian silikon lembut yang dapat menjadi bahan pengganti kepada cermin mata.Cara pemakaiannya ialah dengan melekapkan ke dalam mata,dan ia akan melekap sehingga kita mencabutnya.
 Terdapat banyak jenis kontek lens yang di jual dipasaran samada yang murah hingga yang mahal,serta terdiri daripada pelbagai warna dan corak yang kita ingini.Tujuan pemakaian kontek lens ini adalah untuk orang-orang yang mengalami rabun,tetapi pada masa ini ia bertukar sebagai fesyen...oleh kerana warnanya yang pelbagai serta mempunyai corak yang menarik dan dapat menarik perhatian,maka remaja terutamanya golongan pelajar institusi tinggi memilih untuk bertukar dari cermin mata kepada kontek lens.

Namun tahukah anda bahawa pemakaian kontek lens ini adalah bahaya...Mungkin bagi sesetengah orang menganggap ianya tidak bahaya.memang benar,jika kita memilih kontek lens yang mahal serta tahu pengjagaannya ia selamat,ia juga memerlukan penjagaan yang khusus dan ketelitian kerana sifatnya yang kecil,nipis dan lembut.Tetapi,jika kita lalai dalam penggunaan ia memang akan membawa malang.


Kita tidak tahu kadang kala,persekitaran kita berhabuk,panas dan sejuk.jadi,mata kita akan mudah berasa gatal dan ini akan menyebabkan kita mudah untuk menggosok mata,apabila mata digosok,kontek lens yang di pakai akan terkoyak dan belipat-lipat...hal ini akan menyebabkan mata kita luka dan sekali gus akan merosakkan anak mata.


Bagi aku,alhamdulillah kerana dikurniakan mata yang sihat dari dulu hingga sekarang,Serta tidak lagi ada masalah seperti rabun.Aku hanya sekadar ingin berkongsi hal ini kerana kebanyakan kawan-kawan aku yang memakai kontek lens ini memang selalu ada masalah.

Pernah ada kawan aku yang tidak sedar yang kontek lens yang dipakainya tidak dibuang semasa tidur,dan terjaga apabila terasa sakit di belakang mata.apabila di periksa,terdapat kontek lens di dalam matanya.dan ianya mengalami masalah untuk membuangnya.penyelesaiannya adalah hospital.

Pada kawan yang lain pula,kontek lens yang dipakai telah pecah-pecah di dalam mata dan mengalami kesukaran untuk membersihkannya,adalah amat menyakitkan apabila aku lihat untuk membuannya kembali.So kepada yang baru nak mencuba pakai tu,fikir dan renung-renung la dulu ye...semuanya atas diri anda.So ape komen korang?