Monday, February 28, 2011

Buat bootable windows xp termasuk driver sata(khusus untuk hard disk sata)

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia.Untuk kali ni,aku nak bercakap mengenai masalah Hard Disk sata yang gagal menerima sistem operasai windows xp.Mungkin ramai yang tidak tahu apakah jenis hard disk yang digunakan didalam laptop mereka.Untuk hard disk biasanya mempunyai dua iaitu SATA dan juga IDE.Bagi yang menggunakan hard disk IDE,tidak menjadi masalah,tetapi bagi SATA memang akan menjadi masalah apabila hendak memformat windows baru,ini hanya berlaku pada sistem operasi windows xp sahaja.Untuk windows vista dan windows 7,ianya tidak menjadi masalah.

Baiklah,bagi pengguna hard disk sata,untuk menggunakan sistem operasi windows xp,aku ada jalan penyelesaiannya.So jangan bimbang la k...untuk itu,korang perlulah menambah driver sata didalam DC windows xp korang.first korang copy dulu windows yang asal tu ke dalam bentuk biasa sahaja(bukan dalam bentuk iso),kemudian ikut langkah kat bawah ni..

1.Download software Nlite klik sini

2.Setelah selesai download,instal macam biasa.kemudian buka nlite (double click)
 3.Klik next

4.Pilih tempat windows yang telah sedia disalin pada awal tadi


5.Klik OK


6.Setelah itu,klik next


7.Kemudian klik next lagi


8.Kemudian,pilih task seperti yang di tunjukkan seperti dibawah


9.Kemudian klik next


10.Tekan insert,selepas itu pilih driver sata (Anda mesti download sata driver mengikut model laptop terlebih dahulu)


11.pilih single driver


12.pilih seperti gambar diatas, (satu sahaja) kemudian tekan open



13.Selepas itu,tekan textmode driver,dan pilih kesemua driver di dalam kotak..(ctrl + A) dan tekan OK.


14.Kemudian tekan next
15.Klik 'Yes' pada peringkat ini anda boleh la memasukkan CD kosong.Jangan sesekali menggunakan DVD


16.Bila siap,tekan next


17.Setelah itu,pilih Direct burn,pilih juga lowest burn speed serta verify(optional),jika setelah CD dimasukkan tetapi masih menunjukkan no media,klik ikon refresh.



18.Kemudian klik Burn

 19.klik yes


20.Sila tunggu proses Burn ini.


21.Setelah proses burn tamat klik next


22.Sekarang klik finish.Semuanya selesai dan boleh la korang gunakan CD ini untuk format laptop korang.Ia juga sesuai untuk semua laptop yang menggunakan hard disk IDE.

Korang jugak boleh dapatkan CD yang telah siap dengan aku....just pesan je kat komen dibawah.....


Sumber:komku.blogspot.com

3 comments:

lockhart said...

sata driver nak cari kat ner eaa

lockhart said...

sata driver nk amik mane?? susah nk cari.. saya pakai nb300 toshiba

najib@kaizer said...

hai,anda boleh gunakan mr.google...heheheh..

Download kt sini : http://www.softwarepatch.com/includes/download.php?page=utilities&slug=via-sata&id=177#.UGF5TmfDu8E