Sunday, January 30, 2011

101 laman web paling berguna

SETIAP kali menjelangnya tahun baru, ramai dalam kalangan blogger akan menyenaraikan laman web paling popular pada tahun ini di peringkat negara dan antarabangsa.
Tapi kali ini aku tidak menyenaikan web-web tersebut sebab dah ramai blogger-blogger lain menyenaikannya.

Aku ingin menyenaraikan web-web yang kurang kita kenali tetapi amat berguna sebenarnya..lebih baik rasanya penggunaan daripada laman facebook..

Kalau korang semua rasa web-web ini amat berguna bookmark la supaya boleh guna untuk tahun 2011..ui
Di bawah ini aku senaraikan 101 web-web yang berguna dan best.


01. screenr.com - merakam filem dari desktop anda dan menghantarnya terus ke YouTube.
02.bounceapp.com - untuk menangkap screenshot panjang penuh laman web.
03. goo.gl - memendekkan URL yang panjang dan menukar URL ke kod QR .
04. untiny.me - mencari URL asli yang bersembunyi di balik URL pendek.
05. localti.me - tahu lebih daripada sekadar waktu 
bandar tempatan
06. copypastecharacter.com - copy aksara khas yang tidak pada keyboard anda. 
. 07 topsy.com - sebuah mesin carian yang lebih baik untuk twitter. 
08. fb.me / AppStore - IOS app carian tanpa melancarkan iTunes. 
. 09 iconfinder.com - tempat terbaik untuk mencari ikon dari semua saiz. 
10. office.com - download template, clipart dan gambar untuk Office dokumen anda. 
11. woorank.com - semua yang anda ingin tahu tentang sebuah website. 
12. virustotal.com - scan setiap fail yang mencurigakan atau lampiran e-mel untuk virus. 
13. wolframalpha.com - mendapat jawapan lterus tanpa mencari.
14. printwhatyoulike.com - laman web cetak tanpa kekacauan. 
15. joliprint.com - berita-format dan kandungan blog sebagai akhbar. 
16. isnsfw.com - ketika anda ingin berkongsi laman NSFW tapi dengan amaran. 
17 e.ggtimer.com - timer online sederhana untuk keperluan sehari-hari anda. 
18. coralcdn.org - jika sebuah laman sedang down karena lalu lintas yang padat, cuba akses melalui CDN karang. 
19 random.org - memilih nombor rawak, syiling flip, dan banyak lagi. 
20. mywot.com - menyemak tahap kepercayaan dari setiap laman web 
21. viewer.zoho.com - Preview PDF dan Presentasi langsung di browser. 
22. tubemogul.com - bersamaan upload video ke YouTube dan halaman video lainnya . 
23 truveo.com - tempat terbaik untuk mencari video web. 
24 scr.im - berkongsi alamat e-mel anda secara online tanpa bimbang tentang spam. 
25. spypig.com -  SpyPig adalah sistem pengesanan email sederhana yang menghantar notis melalui e-mel apabila penerima membuka mesej anda.
26 sizeasy.com - memvisualisasikan dan membandingkan saiz dari setiap produk. 
27 whatfontis.com - dengan cepat menentukan nama font dari sebuah gambar. 
28 fontsquirrel.com - koleksi baik fon - percuma untuk kegunaan peribadi dan komersial. 
29. regex.info - mencari data tersembunyi dalam foto anda .
30. tineye.com - ini adalah seperti versi online dari Google Googles. 
31. iwantmyname.com - membantu anda mencari domain di seluruh TLD. 
32. tabbloid.com - blog kegemaran anda dihantar sebagai PDF. 
33. join.me - berkongsi skrin anda dengan siapapun melalui web. 
34. onlineocr.net - mengenali teks dari scan PDF dan gambar - lihat yang lain perkakas OCR . 
35 flightstats.com - Tracking status penerbangan di lapangan terbang di seluruh dunia. 
36. wetransfer.com - untuk berkongsi benar-benar fail-fail besar dalam talian. 
37 pastebin.com - clipboard online sementara untuk teks anda dan potongan kod. 
38. polishmywriting.com - cek tulisan anda untuk kesalahan ejaan atau tata bahasa. 
39 awesomehighlighter.com - mudah menyerlahkan bahagian-bahagian penting dari suatu laman web. 
40. typewith.me - bekerja pada dokumen yang sama dengan beberapa orang. 
41 whichdateworks.com - perancangan acara? mencari tarikh yang bekerja untuk semua. 
42 everytimezone.com - membingungkan pandangan yang kurang dari zon waktu dunia . 
43. warrick.cs.odu.edu - anda akan memerlukannya saat bookmark anda laman web akan dihapuskan . 
44 gtmetrix.com - alat yang sempurna untuk mengukur anda prestasi laman online. 
45. imo.im - bual dengan rakan-rakan-rakan anda di Skype, Facebook, Google Talk, dll dari satu tempat. 
46. translate.google.com - menterjemah laman-laman web, PDF dan Office dokumen. 
47 youtube.com / leanback - menikmati aliran tidak pernah berakhir video YouTube dalam skrin penuh. 
48 similarsites.com - mencari tapak baru yang mirip dengan apa yang anda sukai sudah. 
49 wordle.net - cepat potongan panjang meringkaskan teks dengan awan tag. 
50. bubbl.us - membuat fikiran-peta idea-idea brainstorming, dalam pelayar. 
51. kuler.adobe.com - mendapatkan idea-idea warna, juga ekstrak warna dari foto. 
52. followupthen.com - setup cepat peringatan melalui e-mel itu sendiri. 
53. lmgtfy.com - ketika teman-teman anda terlalu malas untuk menggunakan Google sendiri. 
54 tempalias.com - menghasilkan alias e-mel sementara, lebih baik daripada e-mel pakai buang . 
55. pdfescape.com - membolehkan anda dengan cepat boleh mengedit fail PDF dalam pelayar itu sendiri. 
56. faxzero.com - menghantar faks online secara percuma  . 
57. feedmyinbox.com - mendapatkan RSS feed sebagai newsletter email. 
58. isendr.com - memindahkan fail tanpa meng-upload ke server. 
59 tinychat.com - setup ruangan chat peribadi di mikro-second. 
60. privnote.com - membuat nota teks yang akan merosakkan diri sendiri setelah dibaca. 
61. flightaware.com - untuk trace perkhidmatan penerbangan untuk lapangan terbang di seluruh dunia. 
62. boxoh.com - mengesan status dari setiap penghantaran di Google Maps - alternatif . 
63. chipin.com - ketika anda perlu untuk mengumpul dana secara online untuk sebuah acara atau penyebab.
64. downforeveryoneorjustme.com - mencari jika laman kegemaran anda sedang offline atau tidak? 
65 example.com - website ini boleh digunakan sebagai contoh di dalam dokumentasi. 
66. whoishostingthis.com - mencari web host dari setiap laman web. 
67. google.com / sejarah - sesuatu yang ditemui di Google tetapi tidak dapat ingat sekarang? 
68 errorlevelanalysis.com - mencari apakah imej yang nyata atau yang photoshopped. 
69 google.com / kamus - mendapatkan erti kata, sebutan dan contoh penggunaan. 
70. urbandictionary.com - mencari definisi slangs dan kata-kata formal. 
71. seatguru.com - berunding dengan laman web ini sebelum memilih tempat duduk untuk penerbangan anda selanjutnya. 
72. sxc.hu - stok foto download percuma. 
73 zoom.it - pandangan yang sangat tinggi resolusi gambar di pelayar anda. 
74. wobzip.org - unzip file tzip anda secara online. 
75 vocaroo.com - merakam suara anda dengan klik. 
76. scribblemaps.com - membuat Google Maps tersuai mudah. 
77 buzzfeed.com - pernah ketinggalan meme lain Internet atau video virus. 
78 alertful.com - setup email peringatan untuk acara penting. 
79. encrypted.google.com - menghalang anda ISP dan bos dari membaca permintaan carian anda. 
80. formspring.me - anda boleh bertanya atau menjawab soalan peribadi di sini. 
 81 snopes.com - mencari jika yang menawarkan e-mel yang anda terima itu nyata atau hanya scam yang lain. 
82. typingweb.com - master sentuhan-menaip dengan sesi latihan. 
83. mailvu.com - menghantar e-mel video ke siapa saja yang menggunakan cam web anda. 
84 ge.tt - dengan cepat menghantar fail kepada seseorang, mereka dapat bahkan pratonton sebelum men-download. 
85. timerime.com - membuat jadual dengan audio, video dan gambar. 
86 stupeflix.com - Suntingan video secara online yang sangat cool dan best.
87.aviary.com / myna - audio editor online yang membolehkan rakaman, dan remix klip audio online. 
88. noteflight.com - cetak lembaran muzik, menulis muzik sendiri secara online. 
89. disposablewebpage.com - membuat laman web sementara yang merosakkan diri sendiri. 
90. namemytune.com - apabila anda perlu untuk mencari nama sebuah lagu . 
91. homestyler.com - desain dari awal atau kembali model anda rumah di 3d . 
92. snapask.com - menggunakan e-mel di telefon anda untuk mencari skor sukan, baca Wikipedia, dll 
93 teuxdeux.com -Jika anda membuat to do list tentu anda anda menyukai teuxdeux.com
94. livestream.com - siaran acara secara langsung melalui web, termasuk skrin desktop anda. 
95 bing.com / gambar - secara automatik mencari sempurna berukuran wallpaper untuk telefon . 
96. historio.us - memelihara laman web lengkap dengan semua format. 
97 dabbleboard.com - papan tulis virtual anda. 
98. whisperbot.com - menghantar e-mel tanpa menggunakan akaun anda sendiri. 
99 sumopaint.com - gambar lapisan yang berpusat editor online yang sangat baik. 
100.lovelycharts.com - membuat diagram alur, diagram rangkaian, peta laman web, dll 
101. nutshellmail.com - Dapatkan Facebook dan Twitter  di peti masuk anda.

`Apa itu kaizer/kaizen`

Kaizen adalah konsep yang diketengahkan oleh orang Jepun yang bermaksud: perubahan kearah kebaikan sikit demi sedikit… Orang Jepun berpegang teguh kepada konsep ini sejak tamatnya Perang Dunia ke II lagi dan sehingga kini, Jepun merupakan negara yang amat maju di Asia dan juga di mata dunia. Untuk berjaya, anda perlu menanam konsep ini. Fikirkan diri anda sebagai jentera kearah kejayaan. Setiap hari, perbaiki hanya 1% daripada usaha anda. Esok, anda akan imrpove 2%… lusa pula 3%… dalam masa 100 hari dari sekarang sekiranya setiap hari anda dedikasikan untuk memperbaiki cuma 1% daripada usaha anda ke arah kejayaan, anda berjaya perbaiki diri anda 100% dari keadaan anda kini! Kaizen… cuma satu perkataan, di mana tiada perkataan bahasa Malaysia ataupun Inggeris yang serupa dengannya! Itulah dianya Rahsia Orang Jepun Terbongkar

Terlupa kata laluan Login windows?

Dah menjadi fitrah, manusia adalah makhluk yang pelupa. Dan kadang-kadang, manusia juga terlupa password bagi administrator Windows. Alamak, kes berat tu. Kalau lupa password untuk admin, macam mana nak akses Windows?
Relaks, jangan panik. Jangan format dulu Windows anda, kerana ada cara untuk reset password dalam Windows ni. Reset password bermaksud anda mengosongkan password tersebut, membuangnya supaya administrator tidak mempunyai password. Selepas reset password, anda boleh login ke akaun administrator dengan mudah.
Kali ini, saya akan menunjukkan cara-cara untuk reset password Windows dengan menggunakan Offline NT Password & Registry Editor. Terlebih dahulu, download fail ISO bagi Offline NT Password & Registry Editor dan burn ke dalam CD. CD dah sedia, jom ikut langkah-langkah di bawah (klik pada setiap imej untuk besarkan):
  • ON kan komputer anda dan masukkan CD. Pastikan komputer akan boot dari CD.
  • Mula-mula sekali, boot menu akan keluar. Tekan Enter sahaja untuk mulakan Offline NT Password & Registry Editor.
Guna Yang Berbayar
Windows Key creates a password reset CD, USB Flash Drive or a driver floppy that work during the boot process and instantly reset Administrator or other account passwords and Windows security settings that prevent you from logging in.
Dapatkannya di SINI

Perbezaan antara DVD-R dengan DVD+R

Mungkin para pembaca juga sudah lama tertanya-tanya soalan ini semasa ingin membeli DVD untuk diburn, tetapi akhirnya membeli sahaja mana-mana pun kerana ia dikatakan tidak mempunyai perbezaan ketara.




Ia sememangnya sama.

Ya, ia sebenarnya tidak mempunyai perbezaan ketara antara DVD-R dengan DVD+R, cuma player atau DVD Drive anda hendaklah sesuai membaca dan memburn DVD yang anda beli itu. Katakan anda memakai DVD-R drive di PC anda, semestinya anda memerlukan DVD-R untuk itu. Akan tetapi pada masa sekarang DVD drive dicipta bagi membolehkan kedua-dua format itu dibaca, iaitu DVD +- R.
Perbezaannya..
Yang diberi nama berlainan untuk kedua-dua jenis DVD itu adalah disebabkan syarikat yang mengesahkan format DVD tersebut. DVD-R adalah format DVD yang lama yang disahkan oleh DVDForum, satu badan yang menentukan spesifikasi sesuatu DVD. Manakala DVD+R adalah satu format yang lebih canggih yang dicipta oleh kumpulan Alliance yang terdiri daripada beberapa syarikat electronic gergasi iaitu antaranya Dell, HP, Ricoh, Sony, Yamaha, dan sebagainya.
Terdapat sedikit perbalahan antara kedua syarikat yang memegang format DVD ‘-’ dan ‘+’ tersebut kerana DVDForum tidak mengikhtiraf format DVD yang dicipta oleh Alliance iaitu format ‘+’. Walau bagaimanapun, agak kelakar juga kerana antara pengasas DVDForum suatu ketika dahulu ialah syarikat daripada Alliance sendiri.
Oleh itu, belilah DVD yang mana-mana pun yang bersesuaian dengan player anda. Ada yang berpendapat DVD-R sesuai untuk rekod movie dan lagu, manakala DVD+R sesuai untuk diburn data-data kerana ia tidak mudah rosak.
Sekian. Anda ada pendapat lain?

Syurga muat turun (Download)


Senarai 24 enjin carian Rapidshare

Salam sejahtera pembaca,
Korang mahu muat turun sesuatu, tetapi tidak tahu alamatnya? Salah sebuah tempat storan online yang terbesar di dunia, Rapidshare adalah syurga muat turun untuk semua perisian, muzik mp3, movie, dan lain-lain lagi di internet. Mungkin cara berikut biasa anda praktikkan semasa mencari ‘item download’ anda itu - dengan menambah parameter: “site:rapidshare.com“.
Contohnya begini: Katakan anda mahu mencari ebook bertajuk seperti “computer“. Masukkan perkataan anda begini: “Computer ebook site:rapidshare.com“.
Selain cara di atas, terdapat satu lagi cara yang mudah - menggunakan enjin carian rapidshare. Beberapa senarai enjin carian terdapat di sizlopedia dan gHacks tetapi sebahagian daripadanya sudah rosak.
Berikut ialah senarai 24 enjin carian rapidshare yang korang boleh gunakan untuk mencari item korang:

1. rapidshare-search-engine
2. rapidlibrary
3. filez
4. filecrop
5. rapid.tvphp
6. 4megaupload
7. filescoop
8. rapidshare1
9. rapidshare-searcher
10. searchrapidshare.info
11. rapidfox
12. hellafiles
13. filesearch.gr/
14. oplahol.
15. rsfind
16. rapidrat
17. searchshared
18. shareminer
19. filesbot
20. rapidosearch
21. oneclickfiles
22. rapidsharelink
23. megadownload
24. avun

Cara menggunakan Google amat baik, tetapi kadangkala ada fail yang akan terindeks jauh dalam GoogleSearch. Adalah lebih baik jika korang menggunakan enjin carian khas seperti di atas.

Selamat men’download

Manipulasi Internet dengan "Enjin Carian"

Sebelum anda menyediakan tugasan semestinya anda memerlukan bahan yang berkaitan, sumber termudah, pantas dan murah ialah melalui internet. Anda sering menggunakan Yahoo!, Google dan MSN untuk mecrai bahan. Tahukah anda, bahawa ianya ialah enjin carian? Apa itu enjin carian?


Menurut definasi yang diambil dari http://www.bbc.co.uk/northernireland/learning/teabreak/jargon.shtml, bahawa enjin carian ialah:

A search engine is a website or type of software that searches files across the internet for specific keywords or phrases defined by the user.

Ini bermaksud enjin carian ialah salah sebuah laman web atau sejenis perisian mencari fail di internet berdasarkan kata kunci atau perkataan yang dikehendaki pengguna. Bagi post kali ini saya senaraikan enjin-enjin carian yang kini digunakan secara meluas.

Abbreviations for abbreviations
ABC Search engine - every search starts with ABC
About for guidance, not guesswork
Acronym finder - for over 750,000 human edited definitions
Ajaxwhois is a great for site statistics searches
Alexa is good for finding information on the top 100k sites
AllPlus - meta search and discovery engine
AlltheWeb - part of the Yahoo family
AltaVista is still out there, still doing a good job
Answers is the world's leading Q&A site
AOL Search no, I didn't think it was still going, but it is
Ask (Jeeves) still limping along, shadow of its former self
Ask if you want the US/global version
Azoos is the brightest yellow search engine out there
Backtype for realtime conversational search
Beaucoup has been around a while, but doesn't impress me
Behold for flickr images
Betterwhois gets you good accurate information on domains
Blindsearch to compare results of major engines
Blinkx is a video search engine, with 35 million hours of it!
Browsys is a multi search engine
ChaCha allows you get other people to help with your search
Collarity for personalised searching across different types of data
Collecta for real time search
CompletePlant for 70k of searchable databases. Good for deep web
Country search engines is my list of 4,000 engines for 200+ countries
Definitions is good for thousands of definitions
Deepdyve for deep web searching
Digital Librarian; a librarian's choice of the best of the web
DMOZ for a hierarchical directory, old but still good
Dogpile for multisearch of Google, Yahoo, Ask & Bing (GYAB)
Dooblet finds alternatives for you
Draze to compare Google, Yahoo and Bing
DuckDuckGo is a family safe engine
eBingBong is another social search engine
Entireweb is a freetext search engine
Exalead is an excellent alternative to Google
Excite is there, but does anyone use it any more?
Factbites where results make sense
Factery Labs finds facts on trending subjects
FaganFinder is a superb collection of search resources
Favitt multisearch with option to add your own sites
Fefoo multi search engine with access to 250+ search engines
Findanyfilm available in the UK in any format
FindSounds for sound effects
FinQoo is an underwhelming meta search engine
Freesearch is a UK based search resource
Galaxy is a directory based search engine
Google doesn't need any words from me
Great PDF search engine - does exactly that - PDF search
healia is an excellent medical search engine
Hotbot is a blast from the past and that's about all
Hunch is a decision engine, which works very well indeed
iBoogie is a clustering meta search engine
Icerocket has RSS feed options and is a good alternative
IllumiRate lights your way through the web. Apparently.
Infomine for scholarly data, and is excellent
Info Service is quirky and very colourful. Odd directory though
Internet Archive to see all those old pages!
Intute for academic resources. First class service
Irazoo search, win gift cards. I want to search, not win $5
Iseek is a clustering search engine; very good too
Ixquick is an excellent metasearch engine
Jux2 compares Google, Yahoo and Bing results. Very useful
KidsClick is websearch for children by librarians
KidRex is another children's safe search engine
Kngine styles itself as a Web 3 semantic web search engine
Letzfind framed multi search engine. Lots of resources
Librarians' Internet Index is a brilliant resource
LocateTV find shows, actors and movies
Lyrics is a great search engine to find those song lyrics. V. Good.
Lycos is still out there, but getting old and creaky
Macroglossa Visual search engine Upload image, see what it finds
Mahalo for social search, human created information resources
Mamma is the mother of all meta search engines
Melzoo results on the left, fullscreen page on the right pane
MetaCrawler is a meta search engine
Middlespot is a visual search engine
Monstercrawler for a GYAB search
Navisso is a search engine that doesn't push official sites up
Newscred for credible news stories
Nobrandsearch Search 3 engines blindtesting. Which is best?
OAIster for academic material that's otherwise hard to find
OmniMedicalSearch is a top notch medical search engine
OneRiot for realtime search
Online Casinos Arranged by location, type, games, reviews etc
Oxysearch is a multi search engine for GYAB and Pixsy
Panabee for comparing results from different search engines
Pepesearch for freetext and directory search. Not impressed
Phrases.net for common phrases, casual expressions and idioms
Pinakes is a superb collection of virtual libraries
Pokersites is the premier guide to the best online poker sites
PolyMeta is an intelligent metasearch and clustering engine
Questfinder is a selective web directory
Quotes.net for famous and not so famous quotations
Quintura for visual search in a word/tag cloud
Redz for visual search - an arch of webpage thumbnails
References is a good source of reference resources
Re-QUEST is a directory based engine
Rhymes.net is an excellent search engine for finding words that rhyme, with translation and pronounciation options as well.
Scandoo checks for authority of the results it returns
Scirus for scientific data - great for academic use
Scoopler for real time search
Scour to search socially, see community votes and comments
Searchbug for people and company search in the US
Search is a multi search engine. Not stunned by it
Searchboth lets you compare results for 9 different engines
Searchbots is a 'build your own' resource
Searchdazzle puts 4 engines on one page. Messy!
Searchhippo is another multisearch engine that doesn't excite me
SearchMedia is a UK medical search engine for professionals
Searchthenet is a multisearch engine - 20 engines offered
SearchtheWeb is a directory engine which fails to impress
Select Surf selects the best sites the web has to offer, apparently
Sency for real time, what's happening this moment information
Similar-site finds similar sites to that which you provide
Similarsites finds similar sites to that which you provide
Similicio.us finds similar sites to that which you provide
Silobreaker is the #1 news site out there, bar none
Siteslike is a find similar sites engine
SlideFinder searches for Powerpoint presentations
Slider is a full text search engine that searches DMOZ
SmartLinks provides quick links in a directory structure
SnapBird for Twitter searching
Spacetime 3D looks very similar to Redz; visual search engine
Spezify for multisearch visual results
Sproose search and recommend social search engine
Stilltasty is a food date/edibility search engine
Struly is a very neat multi search engine
Surchur for real time search
Sunsteam is a directory engine, now 10 years old
Sweetsearch evaluated sources designed for students
Synonyms net is the webs most comprehensive synonym resource
Technorati for blog search
The Net 1 is a directory engine
Thunderstone is a website catalog, directory based engine
Tinker for real time serach didn't impress me in the slightest
TopSite Find the best 10 top websites for almost any subject
Trooker is a great video search engine resource
Turbo10 used to be a great hidden web engine, now just freetext
Turboscout is an excellent multi search engine
Tweepsearch for Twitter biography searching
Twurdy checks for readability in search results
WebBrain is a human created set of search resources
WebCrawler is a meta engine for GYAB
Webkruz is a visual search engine
Web-Search is a multi search engine that offers 18 resources
WebWorld for quality sites on the web, in a directory style
Whozat is the people search engine
Wolfram Alpha is a computational search engine; good but different!
Wozzon is a UK events search engine. Works well
WWW Virtual Library for directory listing of virtual libraries
Xaphoo is a multi search engine but not exciting
Yabigo searches Yahoo, Bing and Google
Yahoo needs no introduction either
Yahoo for kids safe search
Yelbol is a knowledge based (smart) search
Yohogo is a multi search engine, but nothing special
YouTube is for videos, but you knew that already
Zakta is a personalised search engine resource
Zapmeta searches all the major engines
123 people is a UK people search engine



Saturday, January 29, 2011

Free software collection download


Kebanyakan Software Ada Di Sini

Salam semua,pada kali ni,aku datang lagi untuk berkhidmat untuk korang lagi sebab suka sangat masuk blog aku...so pada semua kaki-kaki download tu,ni habuan untuk korang tau....dapatkan download software secara percuma....

So,jom download sampai terbakar komputer korang tu...hahahahahahah.Tapi jangan lupa klik banner kat atas ni ek...derma seikhlas hati..hehehe...jangan lupa jugak bagi komen sekali serta like pada ikon facebook...terima kasih daun keladi semua....klik sini

Friday, January 28, 2011

Cara mandi yang betul

Mandi songsang adalah satu kaedah terapi yang amat hebat dan menghasilkan kesan yang menakjubkan kepada pengamalnya. Apakah itu mandi songsang?

Lazimnya pada masa sekarang ramai orang akan mandi dengan menjiruskan air bermula pada bahagian kepala. Situasi ini sebenarnya akan memberikan impak yang buruk kepada otak seterusnya akan memberikan kesan yang buruk pada kesihatan diri.

Sistem saraf pendarahan otak akan mengecut kerana siraman air tersebut . Ini akan membuatkan sistem otak akan terjejas. Cara mandi biasa akan menyebabkan sistem pertahanan badan akan menjadi lemah. Seluruh sistem hormon dan kimiawi badan adalah diatur dan disettingkan di dalam kepala, maka cara mandi biasa
lebih banyak akan memberikan impakm yang buruk kepada sistem pertahanan bandan.

Jadi , apa itu mandi songsang? Mandi songsang adalah amalan membasahkan tubuh badan bermula dari kaki dan beransur-ansur membasahi bahagian atas badan kemudian diakhir dengan kepala. (kecuali mandi hadas besar di mulakan dari siraman di kepala.)

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN (INSYAALLAH)
  • Menjadikan pengamalnya AWET MUDA DAN FRESH.
  • Mengembangkan salur darah otak- menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
  • Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap kesihatan yang maksimum.
  • Mengurangkan tekanan (Stress ) yang telah dihasilkan oleh otak.
  • Melancarkan perjalanan darah.
  • Menjadikan pengamal semakin pintar
  • Meninggikan daya ingatan
  • Mengelakkan atau Mengurangkan sakit kepala
  • Menjadikan state mood yang tenang dan ceria
  • Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat
  • Memiliki daya ketahanan mental
  • Menambahkan semangat berani Menguatkan gusi dan gigi
  •  Dapat mengelakkan daripada terjadinya penyakit angin ahmar(stroke)
Dan banyak lagi yang akan diketahui apabila mula diamalkan

Komponent dalam hardisk

Tahukah anda tentang alat ini?Di manakah ia berada?Alat ini sebenarnya berada di dalam komputer anda.Mungkin ramai yang masih tidak tahu kan.Alat ini lah yang membolehkan komputer anda berfungsi bersama komponent-komponent lain di dalam komputer.Alat ini bertindak sebagai memori kepada komputer anda.Namun tahukah anda cara ianya berfungsi?
 
HARD DISK
Hard disk adalah suatu device dari PC yang berfungsi sebagai media penyimpan data (storage) dan juga termasuk ke dalam salah satu memori eksternal dari sebuah PC.

Hard disk sendiri terdiri dari berbagai komponen – komponen pembentuk hard disk dan akan dijelaskan di bawah ini.

Komponen Harddisk
Komponen-komponen hard disk, di antaranya :
Cakera logam (platter) yang berfungsi sebagai tempat penyimpan data. Jumlah cakera ini berbeza, mulai 1, 2,3 atau lebih. Cakera ini diberi lapisan bahan magnetis yang sangat-sangat tipis (ketebalan dalam orde per sejuta inchi). Pada saat ini digunakan teknologi thin film (seperti pada prosesor) untuk membuat lapisan tersebut.
Head, berupa kumparan. Head pada hard disk berbeza dengan head pada tape. Pada tape proses baca dan tulis (rakam) menggunakan dua head yang berbeza, sedangkan pada hard disk proses baca dan tulis menggunakan head yang sama. HD biasanya memiliki head untuk tiap-tiap sisi platter, untuk hard disk dengan 2 platter dapat memiliki sampai 4 head, hard disk dengan 3 platter dapat memiliki sampai 6 platter. Tetapi tidak bererti hardisk dengan 16 head harus memiliki 8 platter. Di sinilah kita kenal teknik translasi. Teknik ini akan diulas di bawah.
Rangkaian Elektronik pada PCB (printed circuit board) , terdiri dari:
Rangkaian penguat untuk pembacaan (read preamplifier) yang diperlukan kerana signal yang diperoleh head dari cakera sangat lemah.
DSP (digital signal processor), untuk proses yang berhubungan dengan signal-signal digital, seperti konversi signal listrik yang datang menjadi signal digital yang akan dituliskan ke cakera.
chip memory, digunakan sebagai cache buffer
sambungan, untuk melakukan komunikasi dengan CPU. Untuk HD IDE, jumlahnya 40 pin
Spindle dan actuator arm motor controller, untuk mengawal putaran cakera dan peletakkan head baca/tulis.




Motor dari hard disk berfungsi untuk memutar platter. Ketika komputer distart, motor ini mulai bekerja dan memperdengarkan suara yang khas. Jika suara ini tidak betol maka dapat diketahui bahawa motor HD tidak berfungsi dengan baik.
Kecepatan putar motor ini mulai dari 3600 rpm sampai 10000 rpm dengan arah berlawanan dengan arah perputaran jarum jam (counter-clockwise). Putaran yang sangat cepat ini mengakibatkan adanya daya pada permukaan piringan yang disebabkan oleh udara. Daya ini memungkinkan head untuk mengambang pada ketinggian beberapa mikro inchi di atas permukaan platter/cakera. di atas cakera. Drive semacam ini disebut bernoulli drive. “Ketinggian” ini jauh lebih kecil dibanding ukuran rambut manusia, apalagi debu dari rokok.

Jarak yang dekat ini dimaksudkan agar head dapat membaca atau menulis dengan kerapatan yang tinggi. Dengan jarak sedekat itu, Anda tidak perlu terlalu takut. Hard disk sudah dirancang agar dalam keadaan normal (harap diingat) head tidak menyentuh permukaan platter. Jika hard disk dimatikan, maka piringan akan berhenti berputar akibatnya daya yang mengangkat head akan hilang dan head akan mendarat di piringan. Lokasi pendaratan head sudah ditentukan pada daerah tertentu yang disebut landing zone (LZone) sehingga tidak akan merosakkan data yang ada pada daerah lain.

Jika dalam keadaan bekerja head sedikit saja tergoncang, maka akan menyebabkan head akan menyentuh permukaan piringan dan kemungkinan besar akan menyebabkan kehilangan data, kerosakan sebagian kecil dari cakera akan merosakkan head atau seluruh cakera. Bayangkan jika pada saat tertempel pada cakera akibat ada goncangan ada perintah bergerak ke tempat lain, maka head akan meninggalkan "jejak-jejak" bad sector pada piringan hard disk. Tapi pembuat hard disk sudah merancang agar head tetap stabil dalam keadaan goncangan tertentu, saat ini goncangan yang dapat ditoleransi mencapai 70 sampai 100 kali gravitasi (70-100 G).

Thursday, January 27, 2011

Kongsi Broadband

Pernahkah korang terfikir untuk membeli lebih dari satu broadband ketika anda mempunyai 2 komputer?tidakkah anda rasa membazir?Hal ini mungkin berlaku apabila korang balik ke kampung setelah cuti semester atau cuti kerja.lepas tu masa dekat kampung pulak adik korang nak pakai internet semasa korang menggunakannya.Tidakkah ianya menjadi satu masalah?

Ok lah,disini aku ada tips atau cara untuk korang gunakan.Walaupon cara ini dah kuno rasanya,tapi mungkin ada juga yang tidak tahu ,korang tak perlu guna modem router pon sebenarnya.Ok lah pertama sekali korang mestilah ada bahan-bahan berikut:
  1. Broadband
  2. Lan Cable
  3. 2 biji komputer atau Laptop/netbook



First ambil kabel lan ni.lepastu cucuk dekat kedua-dua komputer.carik bahagian yang sepadan dengan kepala port kabel tu...


Lebih kurang gambar diatas la pandangan dia.pastikan lampu hijau dan oren pada port yang di cucuk kabel tadi menyala berkelip-kelip.

Selepas itu,pada komputer utama(komputer korang la) cucuk broadband dan connect seperti biasa.Selepas itu korang pergi ke Internet Connection Sharing. Yang ini korang hanya perlu lakukan pada laptop utama sahaja. Yang lain tak usah nak usik apa - apa.




Rujuk pada gambar di atas ikut apa saya tandakan yang berwarna merah. Setelah siap klik ok dan simpan semua setting anda. Biasanya saya tidak menukar apa - apa IP atau pun yang lain. Ini cuma berdasarkan apa yang telah saya lakukan.

Seterusnya disconnection connection broadband korang dan connect balik. So sudah siap, maka korang dan komputer yang kedua boleh layari internet pada masa yang sama dengan hanya mengunakan satu modem.

Pada laptop utama ia adalah sebagai host untuk connection korang, maka jika anda disconnect daripada internet komputer ke dua pun turun juga disconnect.

Kelajuan korang juga mungkin akan berbeza sebab kelajuan korang akan di bahagi dua. Jika anda kurang faham terhadap artikel ini sila tinggalkan komen di bawah.

Wednesday, January 26, 2011

LaGi SoFtWaRe UnTuK AnDa


Microsoft Office dari 2003-2010 Full Version (all with key)
  1. Microsoft Office 2003
  2. Microsoft Office 2007
  3. Microsoft Office 2010
Siap burn CD

Adobe all version (full component)

  1. Adobe Version 7.0 -Photoshop & Ilustrator only
  2. Adobe CS 2-full Component
  3. Adobe CS 3-full Component
  4. Adobe CS 4-full Component
Siap burn DVD


SolidWorks version 2003 & 2008 Sesuai untuk Designer (3D Software)

  1. SolidWorks 2003
  2. SolidWorks 2008
Siap di burn-DVD

AutoCAD-Sesuai untuk Designer & Arkitek (3D Software)

  1. AutoCAD 2007
  2. AutoCAD 2008
Siap di burn DVD

Alias Studio & Image studio-Sesuai untuk Designer (3D & Rendering software)
  1. Alias Studio
  2. Alias Image Studio
Siap di burn DVD

Untuk Semua permintaan atau pesanan,korang boleh la bagi nama lengkap beserta alamat untuk tujuan penghantaran.Semua penghantaran akan dihantar dalam bentuk CD atau DVD menggunakan perkhidmatan POS exspress.

Semua Harga adalah mampu milik.(penghantaan adalah di jamin)

p/s:Segala pertanyaan boleh la dibuat pada ruangan komen di sebelah bawah ini.