Monday, January 24, 2011

Pakai PeNdRiVe untuk FoRmAt Komputer

Pernahkah korang rasa nak campakkan je PC or Laptop korang dari tingkat 12 sebab gagal untuk format windows ketika CD or DVD rom rosak?

Sekarang kutip balik Pc or Laptop korang tu(klau masih idup lagi la) sekarang jangan risau lagi.Aku pasti orang mesti ade pendrive bukan,paling kurang pon yang bersaiz 1gigabite.klau korang mampu untuk beli DVD or CD rom external x pe la..tapi klau korang rasa membazir je aku rekomen supaya guna pendrive je.

Baik lah sebelum tu kalu korang formatkan windows xp,korang just perlu ada pendrive berkapasiti 1G je,tp bagi windows vista dan windows 7 korang mesti menggunakan pendrive 4G.

Bahan-bahan lain yang kene ade plak,installer windows(pastikan dalam bentuk ISO-korang copy la dalam komputer laen dulu dari CD) & lagi satu benda ni-Novicorp WinToFlash.download k...x pon guna win7,tp win7 tu just utk windows vista dan windows 7 sahaja.

Setelah download,buka aplikasi (double clik)

 Dekat task tu korang pilih la windows ape yg korang nak guna.lpastu klik run




 Wizard Welcome, klik Next lagi.


Basic Parameter. Windows file path (Lokasi Windows contoh CD/DVD-ROM). USB Drive (Lokasi pendrive contoh G: ). Klik Next.



Pilih Accepted dan Continue.
 
Klik OK. Segala data dalam pendrive anda akan hilang dan akan digantikan dengan Windows.Pastikan segala ape yang ada dalam pendrive telah disimpan.


Tunggu sehingga habis.

klik next je


 Dah siap..lepas tu setting la dekat boot manager komputer pilih biar boot with usb sebagai pilihan no 1.dan format la macam biasa..

Cara ini lebih laju dari menggunakan CD.


kalau masih tidak faham sila komen di bawah k...


19 comments:

jentayu said...

ni nk format laptop ke?

najib@kaizer said...

ye ni adalah salah satu cara untuk format laptop atau PC,cara ni lagi lagu dari guna CD dan untuk komputer yang CDROM nya rosak..

prince hacks said...

terbaek la bro....thanks! :)

prince hacks said...

link download da kne remove la...huhu

najib@kaizer said...

Ok...tggu k..nnti saya postkn link yang baru....

najib@kaizer said...

hai sume...sekarang link download dah boleh guna....selamat mendownload

cukabest said...

salam ...sy dah download tp xphm la step nak format cmne, bleh lag detail x?maksud sy bermula dari download file hinggalah ke format hehe

najib@kaizer said...

untuk CUKABEST,kamu kenalah copy dari cd windows dulu save dalam format iso.kalau tak awak perlu download single link windows....

Dauh said...

salam,sy xde cd windows..blh x download?ade link x?hhuhu

najib@kaizer said...

yup Dauh kamu kene la download dulu..nanti kene save as iso format.kamu boleh download dari microsoft website.

amir said...

sy punye cd rom da rosk....sy cbe nk format pkai pendrive tp xleh sb dia ckp BOOTMGR is missing

::azmina nordin:: said...

kalau nak format local disk c saja nak buat macam mana.saya x nak format disk lain

najib@kaizer said...

hai Azmina nordin,time format tu nnti ada page untuk kita pilih partition mana yang kita nk format....

najib@kaizer said...

Hai amir,first kamu kene set up boot kepada externel..dengan cara tekan F2.

kacangtanah said...

nk tnya skit.. lpas boot from usb to.. format mcm biasa kn?
lpas tu utk driver pulak mcm mna?
msa sy beli laptop ni dlu, x da pulak cd driver.. tp ada recovery partition.. jd mcm mna nk install driver tu? or x perlu install driver?

najib@kaizer said...

Hai kacangtanah,utk driver tu kamu boleh download je kt internet.google je driver model laptop kamu tu.etc acer apire 4720 driver...

Muhammad Fariz said...

hai bro.., saye guna windows xp skrg.. saye nk format pc saye tu.. lpas da msukkan windows xp installer kt pendrive, lpas tu set boot..
lpas tu saye dye akan format ea pc saye tu?
lpas abes format nnti dye install kn windows xp kt pc kite ke?
x ada ppe effect kn kt hard disk C dgn D kite kn?
hard disk kena install ke?
sorry byk tanye... saye btol2 x tau pasal ni.. hehehe...

najib@kaizer said...

hai Fariz...srry lmbat reply...cz sy busy sgt...so x sempat nk update...pasal problem kamu tu,selepas siap boot,ia akan install seperti kamu install menggunakan cd/dvd jugak.ketika dalam operasi format nanti,sistem akn tanya anda partition mana yang ingin diformat..jadi kamu pilih la partion c shj.so partition laen dia x akn kacau.

Anonymous said...

Sy pakai pendrive 8 gb utk format laptop..rasanya dia guna 4 gb je..lebihan 4gb tu bleh pki lg ke utk simpan pape?